Ако тепърва започвате, едно от първите неща, които трябва да научите, е как да държите китарата. Това може да изглежда като тривиална задача, но всъщност е доста важно. Тъй като начинът, по който държите китарата, ще повлияе както на свиренето, така и на нивото на комфорт по време на свирене. Начина по който се държи инструмента се нарича постановка и е едно от първите неща което се учи в уроци по китара. В тази статия ще обсъдим някои от най-често срещаните проблеми при начинаещите в общата постановка. Също така ще ви дадем и няколко съвета относно как да преодолявате евентуалните грешки.

Какво е постановка и защо е важна

Постановката е положението на инструмента спрямо ръцете и тялото. Тя е важна, защото ще повлияе на начина ви на свирене и на това колко удобно се чувствате, докато свирите. Освен това добрата постановка е предпоставка за лесното и безпрепятствено усвояване на техниките на свирене. Добрата постановка ви гарантира също така, комфорт и сигурност както по време на заниманията така и по време на изпълнение. То ест по време на концерт.

От друга страна неправилната постановка може да доведе до лоша техника, болки в ръцете и тялото а по някога дори и до сериозни травми. Съвременната най разпространена постановка за свирене на класическа китара е плод на многовековното развитие на инструмента.

Обща постановка

В общата постановка има няколко основни елемнта: позиция на ръцете, позиция на краката и позиция на тялото. Сега ще разгледаме всеки от тях последователно.

На класическа китара се свири седнал. Столът трябва да бъде без подлакътници, да не е много мек и да е съобразен с ръста на изпълнителя. Използва се и специално малко столче на което се поставя левият крак то се нарича просто „столче“. Може да бъде дървено или метално, най разпространените столчета днес са метални и са със степени с които китариста регулира височината на която ще се повдигне левият крак.

Положението на тялото

Сяда се в предната част на стола, стъпалата се изнасят напред така че ъгълът в коленете да е деветдесет градуса. Дясното коляно заедно със стъпалото отстъпват на дясно на около 45 градуса, т.е. коленете се разтварят като се следи лявото бедро да не се накланя на ляво. Столчето се поставя под лявото стъпало и левият крак стъпва на него. Раменете са изправени без напрежение, ръцете са отпуснати.

Китарата

се поставя между краката, така че талиата и (най-тясната част на тялото на китарата) ляга на лявото бедро. Погледнато отпред китарата е на около 45 градуса спрямо пода.

Дясната ръка

се изнася напред и предлакътницата се отпуска върху горният ръб на китарата някъде над долното мостче. Китката е отпусната така че пръстите да могат лесно да достигат всички струни някъде около резонансовият отвор но желателно до него в дясно.

Лявата ръка

се сгъва в лакътя и китката се понася към грифът. Палецът е на шийката на китарата а пръстите са готови да натискат струните. Лакътят виси по въсможност вертикално, колкото може разбира се.

Всичко това е в общи линии. При всеки изпълнител тези компоненти варират в зависимост от ръста, дължината на ръцете, торса, краката и т.н. Например торсът при жените като правило е по голям в съотношение с другите части на тялото от колкото при мъжете. Но това е само общо понятие.

Всеки човек е различен и затова подхождането към постановката като нещо универсално и приложимо по един и същ начин за всички е доста остаряло и неправилно схващане. и тук е мястото да споменем:

Индивидуалният подход

Както вече казахме всеки е различен. Да, има общи положения в постановката но те са различни за всеки от нас. усвояването на правилната постановка е дълъг процес. Той изисква специално отношение на преподавателя към всеки ученик. В развитието на ученика работата върху постановката практически не спира никога. тя е неизменна част от всеки урок.

Често срещани грешки в постановката

Колкото и да е индивидуална постановката, все пак има основни положения които трябва да се спазват в някакви граници. Ето някои от най-често срещаните грешки. Те могат да се наблюдават както при начинаещи класически китаристи така и при напреднали:

 • Китарата поставена върху дясното бедро краката са кръстосани (десният отгоре)или не кръстосани, това е една от най-често срещаните грешки, не че е невъзможно да се свири така. Но просто при това положение гръбнакът се изкривява наляво. При дълго свирене в тази постановка могат да възникнат болки в гърба, изтръпване на краката, болки в дясното рамо… това са само някои от последствията.
 • Китарата е с изнесена долна част, лицевата дъска насочена нагоре много често срещана грешка при децата, но се наблюдава и при много възрастни начинаещи ученици. Китарата е легнала върху бедрата. При това положение, относително лесно се свири с дясната ръка, но за пръстите на лявата е трудно. С времето децата лесно преодоляват или по точно надживяват, израстват тази постановка.
 • Усукан гръбначен стълб вследствие на не правилна постановка а именно, недостатъчно разстояние между коленете. В резултат на което китарата се оказва под около 40 градуса по отношение на коленете, а с частите на тялото се случва следното:
 • дясната и част е изнесена напред а лявата назад.
 • Главата на китарата е дори зад главата на изпълнителя.
 • Левият лакът е изнесен назад
 • Дясното рамо и десният лакът са изнесени много напред
 • Шията и главата на китариста са изтеглени напред и наляво
 • Гръбначният стулб е усукан наляво по остта си и в същото време изкривен на ляво по вертикал.

Това е може би най – неблагоприятното положение на тялото за свирене на китара. Най – често това се дължи на неподходящ размер на китарата и в частност ако се използва китара която е по-голяма от необходимото.

Гореописаните грешки са едни от най-грубите, разбира се има и много други. Особено при децата е важно да се следи за няколко неща:

 • Задължително китарата ттрябва да е с подходящ размер. Преди да закупите китара се посъветвайте с преподавател
 • Столът на който седи детето ви също трябва да е съобразен с ръста.
 • Височината на столчето за крак да е достатъчна
 • Спазвайте изискванията на преподавателя
 • Следете дали детето свири с правилна постановка в къщи

Най добрата постановка за класическа китара

в най-общи линии, е тази която позволява свобода и комфорт на движенията. Което от своя страна се отразява благоприятно върху качеството на изпълняваната музика, въздействието върху слушателя. А изпълнителят изпитва не само емоционално но и физическо удоволствие от свиренето на този прекрасен инструмент-класическата китара.

За да избегнете усложнения и грешни навици, още от самото начало е добре да се занимавате с инструмента под ръководството на опитен преподавател. Не се колебайте да се свържете с нас за безплатен урок по китара. Ще останете доволни!