Смяна на струни на китарата

Повечето начинаещи китаристи, които за първи път са изправени пред необходимостта от смяна на струните на класическа китара. Се плашат от самата мисъл за тази процедура. Нещо повече, дори за някои вече свирещи, но недостатъчно опитни китаристи, този процес изглежда е нещо сложно. Явно процедурата им напомня за процеса на връзване на вратовръзка с възел. Въпреки че всъщност всичко е много, много просто. Смяна на струни на китарата. За разлика от повечето западни китари, дизайнът на накрайника на класическата китара е такъв. Че струните в него не се държат поради щепсели, наречени мостови щифтове, перпендикулярни на бриджа. А се вкарват през отвори, успоредни на горната палуба. Има, разбира се, изключения от правилото, от страна на уестърните и кросоувърите. На китарите Takamine и Ovation или Lowden можете да намерите безкамерен накрайник, който изглежда като класика.

Смяна на струни на китарата

С металните струни на западни китари няма излишни въпроси. Метален бос или, както се нарича, топка в единия край на тетивата. Ви позволява лесно да заключите струната в накрайника. Но струните на класическата китара обикновено са прави и просто няма какво да ги закачите в дупката на накрайника. Разбира се, можете да намерите и пластмасови струни с топчета в края. Но те не само са много редки, но и са презирани от консервативните класически китаристи. Учителите са толкова консервативни, че се опитват да преподават учениците си по начина, по който са ги учили техните учители и техните инструктори. Всички съвременни иновации, например укрепване на врата с котвен механизъм или маркери на врата. Се считат за ерес от православните класици. А струните се закрепват по метода на стария дядо, предаван от поколение на поколение.

Процес на работа

И докато различните музикални училища могат да се придържат към собствената си версия на възлите, всички те са много сходни. Всъщност процесът на смяна на струните на класическата китара е много прост и отнема не повече от половин минута всяка. За начало трябва да премахнете старите струни, да почистите отворената работна повърхност на врата от мръсотия. Ако се появи такава възможност и ако е необходимо, да я третирате с козметика за китара, която помага да се запази здравето на инструмента. Първото нещо, с което трябва да започнете да инсталирате низ е с подготовката му или с други думи, размотаването му. След това вземете един от свободните краища на връвта и го прокарайте през отвора в задната част, в посока, противоположна на шията. Като държите усукването, така че да не се развива, завийте другия свободен край в примката. Притискайки опашката към горната палуба, затегнете възела.

Разлика между класическа и западна китара

Половината от битката е свършена, сега остава да закрепите другия край на врата в стълба с помощта на подобен самозатягащ се възел. Класическата китара се различава от западната не само по дизайна на бриджа, но и по дизайна на клавишите за настройка. Първо, има два прореза, изрязани в главата на шията, където са скрити валовете на тунинг главите, върху които са навити струните. Второ, върху валовете на колчетата за настройка на класическа китара се поставят пластмасови барабани. Които са много хлъзгави и ако струната не е закрепена със самозатягащ се възел, тя просто ще се изплъзне от дупката, когато се опитвате да настроите китара. Това е особено вярно за голи синтетични или жилени струни, тези които не са сплетени. Първо прекарваме струната през отвора на тунера в посока, противоположна на гайката. Преди да продължа, ще направя пауза и ще споделя един много полезен съвет. За да направите китарата по-малко ненастроена, броят на завъртанията на настройващата глава трябва да бъде сведена до минимум.

Съвети и тънкости на струните на китара

Плитката на третата струна обаче е много тънка и може да бъде премахната веднъж завинаги. Дори ако не тренирате с китарата твърде често. Музикалните магазини рядко продават класически струни една по една. Едно просто решение ще ви спести както пари, така и караница. Достатъчно е само да оставите малко поле на клавиша за трета струна и от време на време да дърпате струната. За да изместите точката на контакт на плитката с праговете, преди тя да се деформира и изтърка. Но да се върнем към нашия процес. Прекарваме свободния край на струната обратно в отвора на клавиша за настройка, така че да се получи малка примка. В същото време се опитайте да държите всички струни. С изключение на третата опънати, и оставете поле за третият, за да има в бъдеще възможност за процедурата. За надеждност усукваме, както последния път едно завъртане е достатъчно и вкарваме свободния край в контура. Затегнете възела и регулирайте височината, като периодично издърпвате струната от врата. И сега вече можем да започнем да предаваме уроци по китара.