Избор на инструмент

Преди да купите класическа китара, трябва да разберете за каква музика и изпълнител е предназначена. Това е важно, защото дори бюджетен инструмент е пари, които не искате да загубите. Избор на инструмент. Класическата китара е със заоблено тяло с резонаторен отвор в средата, широк врат и 6 пластмасови струни. Тунерите се вмъкват вътре в главата на шията: те могат да се видят през дупките. В акустиката главата е солидна, а колчетата за настройка са разположени вертикално. Пластмасовите струни са неизменен атрибут на класиката. Невъзможно е да поставите метал върху такъв инструмент: шията няма да издържи на напрежението. Вътре в акустичната шийка се поставя прът, който не му позволява да се огъва. В класиката няма такова нещо. Поради особеностите на устройството, дори в бюджетни класически модели, звукът е благороден и кадифен. Подходяща е за класическа музика, фламенко, блус, джаз, южноамериканска боса нова и самба. Соло партиите се играят без помощта на перце, само с пръсти.

Избор на инструмент

За музикални училища и начинаещи китаристи се препоръчват класическите китари: заради меките струни, които предпазват пръстите, ниската цена и репертоара. Професионалистите избират този инструмент, ако са специализирани в испанска или академична музика. Дворните певци и любителите на песните на лагерния огън го купуват, защото не е скъпо. Колкото по-ниска е цената на китарата, толкова по-евтин е материалът, от който е направена. Евтините китари са изработени от шперплат, концертните са изцяло от дърво. За да закупите евтина класическа китара и все пак да изберете инструмент, който ще издържи години наред. Повече информация за класическа китара може да намерите в сайта за уроци по китара.

Как да изберем качественна китара

За да оцените качеството, направете следното: Прегледайте китарата за драскотини, пукнатини, стружки и други. Ако има такива дефекти, това определено ще се отрази на звука на инструмента, затова не приемаме с дефекти. Поставете китарата до рамото си като пистолет, успоредно на земята и погледнете врата: трябва да е плоска. Вратът трябва да е здраво прикрепен към тялото. Струните не трябва да са твърде близо до врата или далеч отзад. Правилното разстояние е около 5 милиметра между струните и шията на 12-ия праг. Помолете продавача да настрои китарата ви и да премине през всички струни. Уверете се, че китарата е в тон, тоест не се разстройва докато свирите и струните не тракат. Вземете китарата си по начина, по който ще свирите. Трябва да ви е удобно и лявата ви ръка да е лесно достъпна до клавишите за настройка. Завъртете ги и се уверете, че не се задръстват. Когато проверявате, слушайте какъв звук издава китарата. Подсигурихме се от много лош звук при избор на цена. Но също трябва да харесвате звука! Сред китарите, които отговарят на всички горепосочени съвети, изберете тази, която удря струните на сърцето ви. Тя ще бъде перфектна.